Терпуг гарячого копчення

Коптильни с гидрозатвором

terpug-goryachego-kopcheniyaОднією з найкрасивіших в копченому вигляді риб по праву вважається терпуг гарячого копчення. При копченні його шкурка темніє до шоколадно-коричневого кольору, а за смаком і ароматом терпугу майже немає рівних. Коптити цю рибу краще на вільховій стружці з добавкою яблуневих гілочок, щоб не було гіркоти від шкірки.

Інгредієнти для приготування терпуга гарячого копчення:
– терпуг – велика рибка
– сіль

terpug-goryachego-kopcheniya1

Ми коптимо терпуга без перцю і інших спецій, щоб не перебивати смак самої риби.

Підготовка терпуга

Терпуг не вимагає чистки від луски, оскільки її практично не відчувається, настільки вона дрібна. При копченні луска не заважає, а їсти шкірку все одно ніхто не буде.

Потрошимо рибу, видаляємо нутрощі і зябра (коптити рибку будемо з головою).

terpug-goryachego-kopcheniya2

Промиваємо рибу, ретельно видаляємо темну плівку всередині рибки, укладаємо на паперовий рушник, щоб рибка висохла.

terpug-goryachego-kopcheniya3

Усередині терпуг повинен бути ніжно-рожевим, а не червоним. Якщо риба всередині червона, це означає, що її часто розморожували і заморожували знову. Смак терпуга гарячого копчення буде іншим, не таким приємним, хоча і не поганим.

terpug-goryachego-kopcheniya4

Ми будемо коптити 4 рибки. Всі їх треба випотрошити, промити і укласти на рушник, щоб перед солінням пішла в рушник зайва вода.

terpug-goryachego-kopcheniya5

Натираємо крупною сіллю рибу всередині і зовні.

terpug-goryachego-kopcheniya6

Укладаємо в поліетиленовий пакет, загортаємо і прибираємо в прохолодне місце години на три-чотири.

terpug-goryachego-kopcheniya7

Копчення

Розпалюємо вогнище, і поки поліна доходять до стану вугілля, готуємо тріску і гілочки для коптильні.

terpug-goryachego-kopcheniya8

Багаття розпалюємо між спеціально вкладеними опорами, щоб коптильня стояла рівно. Коптильня – це сталевий ящик 45х22х22 см, зроблений з листа товщиною 2 мм. На верху коптильні зроблена труба з заглушкою, щоб можна було використовувати цю ж коптильню для холодного копчення. При гарячому копченні заглушка повністю закрита. Всередині зроблений упор для піддону, куди капає жир при копченні, і дві полички для решіток, на які укладаємо рибу.

Засипаємо готову стружку і гілочки яблуні на низ коптильні.

terpug-goryachego-kopcheniya9

Ставимо піддон.

terpug-goryachego-kopcheniya10

Закриваємо кришку коптильні і ставимо ящик на опори. Перш, ніж ставити решітки з рибою, треба щоб коптильня добре прогрілася.

terpug-goryachego-kopcheniya11

Протираємо рибу від зайвої солі. Рибу укладаємо на дві решітки по дві рибки на кожну. Тушки не повинні зачіпати одна одну, щоб риба після копчення була красива.

terpug-goryachego-kopcheniya12

Закриваємо кришку коптильні. Хвилин через п’ять треба буде кришку відкрити, щоб випустити дим від стружки, інакше рибка буде гірчити.

terpug-goryachego-kopcheniya13

Міняємо решітки місцями хвилин через 10, і знову закриваємо коптильню на 6-8 хвилин.

terpug-goryachego-kopcheniya14

Терпуг гарячого копчення готується швидко, тому не варто відволікатися від багаття.

terpug-goryachego-kopcheniya15

Перевіряємо рибку на готовність зубочисткою: після протикання бочка риби на зубочистці не повинно залишитися м’якоті.

terpug-goryachego-kopcheniya16

Готовий терпуг гарячого копчення.

terpug-goryachego-kopcheniya17

Резюме
Рецепт
Терпуг горячего копчения
Дата
Рейтинг
no rating Based on 0 Review(s)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *