Скумбрія, як жодна інша риба, прекрасно підходить для копчення. У міру жирна, з невеликою кількістю кісток, ароматна рибка прикрасить будь-який стіл. Готувати скумбрію не складно, адже не перевелися умільці, які можуть зробити домашню коптильню зі звичайного сталевого ящика.
Інгредієнти для приготування скумбрії гарячого копчення:
– скумбрія середнього розміру;
– сіль;
– спеції за смаком.
Підготовка скумбрії
Тут важливо врахувати два моменти:
1. Якщо ви купили заморожену рибу, ретельно огляньте плавники. Наявність рудого в кольорі плавників свідчить, що рибу неодноразово розморожували і заморожували знову. Якщо риба по всім критеріям хороша, її потрібно розморожувати без води або тепла – природним шляхом при нормальній температурі.
2. Якщо шкурка риби пошкоджена, то не варто купувати таку скумбрію – при копченні м’ясо «виповзе» з тріщин і дірок, риба просто буде виглядати неапетитно.
Рибу слід випотрошити, прибрати зябра і чорну плівку всередині черевця, щоб не з’явилася гірчинка. Промити тушки і обсушити паперовим рушником. Потім посолити рибу. У пакет кладемо рибу. Додаємо сіль з розрахунку ½ чайної ложки на рибку. Пакет зав’язуємо, кладемо в холодильник на 4-5 годин. Пакет час від часу перевертаємо, щоб риба просолилася
Після засолювання скумбрію промиваємо від залишків солі, обсушуємо рушником, викладаємо на відкрите несонячне місце, щоб риба підсохла.
На дно коптильні кладемо вільхову тріску або тонкі гілочки, злегка скроплюємо їх водою.
Прямо на гілочки ставимо піддон, який закриває решітку з рибою від сильного нагрівання при копченні.
Закриваємо кришку (в нашій коптильні кришка бічна, щоб було зручно ставити решітку з рибою), ставимо коптильню на підставку багаття.
На решітку укладаємо по три рибки, але так, щоб вони не торкалися.
Відкриваємо коптильню, ставимо на полицю на 15 хвилин.
Перевіряємо зубочисткою готовність риби з одного боку.
Якщо риба готова, то перевертаємо її іншою стороною на решітці. І знову ставимо в коптильню на 15 хвилин.
Скумбрія гарячого копчення готова. Смачного!