Річкова форель гарячого копчення

Коптильни с гидрозатвором

forel-goryachego-kopcheniyaФорель – риба універсальна – готувати з неї можна практично все. Біла річкова форель в порівнянні з червоною, менш жирна, має значно менші розміри, а по корисності нітрохи не поступається червоній.

Гаряче копчення річкової форелі

Під час копчення будь-яка риба, не кажучи про форель, перетворюється в кулінарний делікатес зі специфічним смаком і ароматом. Копченій річковій форелі не потрібен гарнір, ну хіба що трохи овочів, що не перебивають смак ніжної риби.

Гаряче копчення форелі проводиться при температурі приблизно 80°C, в результаті виходить дуже цінний і корисний для здоров’я продукт.

Продукти

• Форель річкова – 1,5 кг
• Сіль – за смаком

інгредієнти для приготування копченої річкової форелі

Підготовка до копчення

Перед копченням рибу необхідно обов’язково випатрати, луску не чистити, ретельно промити всередині і зовні, зябра краще видалити.

форель

Засолка

Довго солити рибу не слід, так як при тривалому посолі вона втрачає свої корисні якості і ніжний смак. Досить втерти сіль вручну, зовні і всередині, можна укласти сіль під зябра, в черевце, в надрізи по хребту (при бажанні). Витримати рибу перед копченням хвилин 30, потім злегка протерти ганчіркою для видалення надлишків солі, не промивати.

солимо рибу

У черевце перед копченням слід вставити розпірки, щоб тушка форелі прокоптилась рівномірно зовні і зсередини. Можна поекспериментувати – додати пучки зелені в черевце і під зябра, риба придбає додатковий аромат, але це на любителя, так як форель настільки смачна, що крім солі, ніяких добавок не потрібно.

У черевце потрібно вставити розпірки

Коптильня

При копченні відбувається виділення різкого запаху копчення, незважаючи на димовідвод, і краще за все, по можливості, проводити копчення риби не в квартирі, а на відкритому повітрі, на багатті або на мангалі.

мангал

Коптильня для приготування форелі гарячого копчення використовувалася з гідрозатвором, об’ємом на 4 кг продукту. В кришку вбудований термометр для контролю температури.

коптильня будиночком

Процес копчення

До відома. Найбільш підходить для гарячого копчення форелі тріска з вільхи, яблуні, груші, малини, смородини, сливи. Ці породи деревини майже не виділяють смоли при нагріванні і надають рибі додатковий аромат.

На дно коптильні укласти тріску, (в даному рецепті використовувалася вільхова тріска) зверху на тканину або марлю в два яруси укласти рибу. Щільно закрити коптильню і встановити на вогонь.

коптильня з термометром

Температура почне повільно підвищуватися.

термометр для коптильні

Коптити форель при температурі 80°C протягом 25 хвилин – це найоптимальніший час для отримання ніжної і ароматної риби.

Коптити форель потрібно при температурі 80°C

форель в коптильні

Обережно витягти рибу з коптильні і подати до столу.

форель гарячого копчення

Форель гарячого копчення вийшла в міру солона, дуже ніжне м’ясо прекрасно відділяється від нечисленних кісток. Смачного!

копчена річкова форель

 

Річкова форель гарячого копчення
Річкова форель гарячого копчення
Гаряче копчення форелі ми проводили при температурі приблизно 80°C, в результаті вийшов дуже цінний і корисний для здоров'я продукт

Prep Time: 45 minutes

Cook Time: 1 hour, 10 minutes

Ingredients:
  • Форель річкова – 1,5 кг
  • Сіль – за смаком
Instructions:
Річкову форель почистити і промити. Солити протягом 30 хвилин. Коптити форель при температурі 80°C протягом 25 хвилин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *