Рецепт копчення судака

Коптильни с гидрозатвором

retsept-kopcheniya-sudakaЩо може бути краще страви, приготованої на свіжому повітрі? Цей натуральний смак і особливий аромат не можуть не викликати апетиту. Сьогодні я поділюся простим рецептом копчення судака, який особливо стане в нагоді тим, хто в цій справі новачок або просто хоче отримати максимально смачну страву при мінімальних зусиллях.

Складові:

  • Сіль;
  • Риба (судак).

Час приготування: ~ 40 хвилин на мийку і чистку + 6-8 годин на засолювання + 40 хвилин копчення.

1. Перший етап – миття і чищення риби. Все стандартно – ретельно промиваємо кожну голову, ножем позбавляємося від луски. Один відмітний момент – судак не потрошимо! Нехай він вас не бентежить, на смак копченого судака це якщо і вплине, то тільки позитивно.

Рецепт копчення судака

2. Далі – етап маринування, в нашому випадку – засолювання. Добре натираємо рибу сіллю. Кількість солі – за смаком. Рибку натерли, трохи присипали сіллю зверху і залишаємо її “відпочивати”, тобто засолюватись. Ідеальний варіант – залишити судака на ніч, приблизно на 6-8 годин.

судак після засолювання

3. А зараз трохи відійду від процесу і опишу, яка коптильня використовувалася для копчення судака. Власне, коптильня у нас була ветераном – збереглася ще з радянських часів. На упаковці було написано, що це “двох’ярусна міні-коптильня”. Повіримо упаковці.

підготовка коптильні

4. Приступаємо до головного етапу – коптимо судака! Але спочатку потрібно підготувати коптильню. Замочуємо тріску 5-10 хвилин. Викладаємо на дно нашого агрегату. Тріску закриваємо спеціальної металевою вкладкою. Кладемо перший шар судака на решітку – вибираємо більших, щоб краще прокоптити. Кладемо решітку на дно. Точно так само чинимо з другим шаром.

судак в коптильні

5. Засовуємо кришку і ставимо коптильню на попередньо підготовлений вогонь (у нас було звичайне багаття).

коптильня на багатті

6. В залежності від розмірів судака, коптимо його 25-35 хвилин.

7. Обережно знімаємо коптильню з вогню, відсуваємо кришку і дістаємо готову рибу.

Перевага рецепта в тому, що він дуже простий і не вимагає ніяких особливих інгредієнтів і витрат. Але найголовніше – це смак отриманої страви. Копчена таким способом риба не йде ні в яке порівняння з магазинною! Аромат неймовірний, як і смак. М’ясо виходить дуже м’яким, ніжним. Ми дивувалися, як це можливо при такій кількості інгредієнтів. А виявилося, що для смачного, корисного і натурального копченого судака багато і не треба. Ви не помітите, як одна за однією риба буде зникати з тарілок. Смачного!

копчення судака

 

Рецепт копчення судака
Рецепт копчення судака
Сьогодні я поділюся простим рецептом копчення судака, який особливо стане в нагоді тим, хто в цій справі новачок або просто хоче отримати максимально смачну страву при мінімальних зусиллях

Prep Time: 40 minutes

Cook Time: 1 hour, 20 minutes

Ingredients:
  • Сіль
  • Риба (судак)
Instructions:
Судака ретельно промити, позбутися від луски, не потрошити. Засипати сіллю, і витримати в холодильнику 6-8 годин. Коптити рибу приблизно 40 хвилин, в залежності від розміру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *