Окунь гарячого копчення

Коптильни с гидрозатвором

okun-goryachego-kopcheniyaКопчена риба – прекрасна альтернатива традиційним шашликам. Коптити рибу анітрохи не складніше, ніж посмажити шашлики, а за смаком вона нітрохи не гірше м’яса. Розберемо рецепт гарячого копчення на прикладі річкового окуня.

Складові

Для того, щоб закоптити окуня нам знадобиться всього два інгредієнти: власне, окунь і сіль. Окуня беріть стільки, скільки влізе в коптильню. Або більше, якщо хочете зробити кілька “заходів” копчення. Ми коптили на один раз, у нас було 3 кг річкового окуня середнього розміру. Солі не шкодуйте, потрібно щоб кожна рибка була гарненько просолена.

okun-goryachego-kopcheniya1

Підготовка

Перед засолкою рибу необхідно промити і почистити. Чистити потрібно тільки від нутрощів. Голову і луску потрібно залишити. У нас був окунь вже очищений і заморожений, тому нам залишалося його тільки гарненько обмити в проточній воді.

okun-goryachego-kopcheniya2

Засолка

Очищену рибу слід рясно натерти сіллю з усіх боків. Не бійтеся, що пересолите, сіль не встигне повністю вбратися.

okun-goryachego-kopcheniya4

Також натріть сіллю і випотрошені черевця.

okun-goryachego-kopcheniya3

У такому вигляді залиште рибу солитися на 4 години. Потім дістаньте окунів і обполосніть від зайвої солі і залиште, щоб вони обсохнули. Можна їх підсушити серветкою. Риба готова до копчення!

okun-goryachego-kopcheniya5

Коптильня

Наша коптильня складається з невеликого залізного ящика, двох решіток різної висоти і двох кришок.

okun-goryachego-kopcheniya7

Верхня кришка закривається герметично, щоб дим не виходив повз. Таким чином, на такий коптильні можна коптити 2 шари продукту.

okun-goryachego-kopcheniya6

Процес

Отже, спочатку приготуємо коптильню. На дно коптильні необхідно викласти тріску. Саме вона надає продукту неповторний запах копченості. Тріску можна купити в магазині, а можна і заготовити самостійно з вільхи, вишні або яблуні. Для цього необхідно дрібно настругати гілочки дерев сокирою. Влітку ми використовуємо тріску власного заготовлення, а зараз ось така тріска з пачки.

okun-goryachego-kopcheniya8

Важливо
Не використовуйте тріску смолянистих порід дерев!

Тріски тоненьким шаром рівномірно викласти на дно коптильні.

okun-goryachego-kopcheniya9

Потім збризнути їх водою і накрити першою кришкою.

okun-goryachego-kopcheniya10

okun-goryachego-kopcheniya11

Зверху поставити першу решітку і викласти перший шар рибки.

okun-goryachego-kopcheniya12

okun-goryachego-kopcheniya13

okun-goryachego-kopcheniya14

Потім поставити другу решітку і на неї викласти другий шар риби.

okun-goryachego-kopcheniya15

okun-goryachego-kopcheniya16

Потім риба закривається другою, герметичною кришкою і відправляється на багаття.

okun-goryachego-kopcheniya17

okun-goryachego-kopcheniya18

Багаття ми розводимо прямо в мангалі, на якому зазвичай смажимо шашлики. Для копчення необхідно гарне, рівномірне полум’я.

okun-goryachego-kopcheniya19

okun-goryachego-kopcheniya20

Час приготування окуня гарячого копчення – 20-30 хвилин. Причому обов’язково 2 рази необхідно знімати коптильню з вогню і відкривати кришку, щоб випустити зайвий пар. Перший раз можна зробити це вже через 5 хвилин після того, як поставили на вогонь, а другий – хвилин через 15.

okun-goryachego-kopcheniya21

Підсумок

У підсумку, у вас вийде ось така золотиста, ароматна рибка.

okun-goryachego-kopcheniya22

Окунь гарячого копчення прекрасно підійде в якості закуски до холодного пива. Але не тільки. Приготувавши картопляне пюре і овочевий салат, ви отримаєте цілком повноцінний оригінальний вечерю. М’ясо у окуня гарячого копчення виходить дуже ніжним і м’яким, в міру солоним. Воно навіть розпадається в руках, а від шкіри і кісток відділяється надзвичайно легко. Плюс даного продукту ще в тому, що він може досить довго зберігатися в холодильнику.

okun-goryachego-kopcheniya23

Резюме
Рецепт
Окунь горячего копчения
Дата
Рейтинг
2.5 Based on 3 Review(s)

Окунь гарячого копчення: 1 комментарий

  1. Здравствуйте.
    Очень полезная и интересная статья!
    Спасибо Вам за эту информацию.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *