
Зубатка гарячого копчення дуже ніжна, ароматна і смачна. У цієї риби практично немає дрібних кісток, соковите біле м’ясо багате вітамінами і мінералами. Добре подати готову страву до столу в холодному вигляді з овочами і зеленню.
Складові:
Зубатка – 1-1,5 кг;
Сіль, перець за смаком.
Рибу промиваємо, очищаємо від плівок, добре шкребемо шкуру ножем. Обсушуємо серветкою, натираємо сіллю і перчимо. Даємо недовго полежати при кімнатній температурі поки готуємо коптильню.
Використовуємо для копчення зубатки коптильню з гідрозатвором, ця коптильня хороша тим, що її можна використовувати в домашніх умовах без неприємного диму і кіптяви.
Кілька жмень тріски (вільхи, груші, яблуні) поміщаємо на дно коптильні, загорнувши у фольгу. Далі ставимо решітку, на яку викладаємо зубатку великим шматком.
Зубатку попередньо варто обв’язати шпагатом або використовувати для фіксації еластичний бинт.
Встановлюємо коптильню на плиту, накриваємо кришкою, в спеціальний жолоб по периметру заливаємо воду. Трубку для відводу диму і пари приєднуємо одним кінцем до коптильні, а інший кінець виводимо за вікно.
Спочатку включаємо великий газ, хвилин через 15 зменшуємо до середнього. Ще 25 хвилин коптимо зубатку, вимикаємо газ, даємо постояти, не відкриваючи кришки ще 10-15 хвилин. Знімаємо кришку, виймаємо рибу на блюдо, даємо охолонути, звільняємо від шпагату.
Охолоджена копчена зубатка стає більш щільною, легко ріжеться шматочками для бутербродів, красивих канапок, або подається самостійно з картоплею, овочами і зеленню.

Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 1 hour, 20 minutes
- Зубатка – 1-1,5 кг
- Сіль
- Перець
Рибу промиваємо, очищаємо від плівок, добре шкребем шкуру ножем. Натираємо сіллю і перчимо. Даємо недовго полежати. Коптимо в коптильні з гідрозатвором 40-50 хвилин.