Копчення будь-якої риби на багатті відноситься до найпростішої технології, тому що з нею зможе впоратися кожен, у кого є елементарні пристосування для барбекю (решітка) і можливість розвести багаття.
Закоптити велику жирну скумбрію на багатті можна навіть за годину, якщо у вас не дуже багато часу, але краще підготуватися до приготування риби гарячого копчення заздалегідь і замаринувати размороженную в холодильнику скумбрію на 5-6 годин (на ніч), щоб вона була більш ароматною.
Додавання різних сполучень з відповідних спецій робитиме смак копченої скумбрії особливим. Ми вибрали композицію з ягід ялівцю і шафрану імеретинського (пелюсток чорнобривців), але буде не менш апетитно, якщо ви виберете:
1. Розмарин і рожевий перець;
2. Лимонний перець, лимон і свіжу зелень петрушки;
3. Запашний перець, чилі і корицю;
4. Корінь селери і білий перець.
Обов’язковою інгредієнтом маринаду для копчення скумбрії на багатті є якісний соєвий соус. Ми вибираємо соус натурального бродіння. Готуємо разом!
Складові:
• Скумбрія атлантична – 1 шт.;
• Сіль кухонна – 1/2 ч.л.;
• Соус соєвий – 50 мл;
• Шафран имеретинский (чорнобривці) – 1 щіпка;
• Ягоди ялівцю – 3 шт.;
• Олія – 2 ч.л.
Покроковий фоторецепт приготування копченої скумбрії на багатті
Підготуємо для копчення риби всі необхідні продукти – скумбрію атлантичну размороженную, кухонну сіль, соєвий соус вищої якості, сушені ягоди ялівцю, пелюстки імеретинського шафрану.
Розімніть в ступці ароматні ягоди ялівцю.
З’єднаємо разом розім’ятий ялівець, сушені пелюстки чорнобривців і сіль.
Вимиту размороженную скумбрію випатрати, почавши з черевця риби, розрізавши її від хвоста до голови.
Приберемо зябра, щоб вони не надали гіркоти рибі.
Вимиємо підготовлену до маринування рибу.
Обсушити її паперовими рушниками або серветками.
Гарненько натерти внутрішню частину скумбрії сумішшю спецій і солі.
Заллємо її з усіх боків соєвим соусом і залишимо маринуватися. Мінімальний час маринування – 30 хвилин, але краще приділити цьому процесу 5-6 годин, якщо вас ніщо не квапить.
Обв’яжемо рибу шпагатом, щоб вона краще зберігала свою форму при копченні.
Поллємо замариновану скумбрію з двох сторін рослинним маслом і розмістимо в спеціальну рибну двосторонню решітку для барбекю.
Наше багаття вже прогоріло і вуглі готові, щоб розпочати процес копчення скумбрії на імпровізованому мангалі.
Стружки, в цей раз дубові, вже замочені у воді. Можна використовувати для копчення скумбрії на багатті стружку фруктових дерев, вільхи та клена. Кидаємо їх на вуглі для отримання необхідного для копчення диму.
Укладаємо рибу на решітку, накриваємо її будь-яким зручним металевим посудом. Ми використовували вок.
Через 20-25 хвилин (в залежності від розміру) скумбрія гарячого копчення готова.
Дамо рибі охолонути на решітці, після чого знімемо шпагат.
Тепер ви знаєте як закоптити скумбрію на багатті простим способом. Подаємо скумбрію з домашнім хлібом, оливками, лимоном і великою кількістю свіжої зелені. Приємних гастрономічних вражень!