
Салака в англійській мові називається шпротами (для більш дрібної рибки) або ж балтійським оселедцем (для примірників покрупніше). І ці назви не випадкові. Це можна зрозуміти спостерігаючи копчення салаки в домашніх умовах, коли в результаті виходить продукт дуже схожий на великі золотисті шпроти з улюблених багатьма консервів в металевих банках.
Складові:
• Салака – 1 кг;
• Суміш перців – 1 ст. л.;
• Суміш коріандру з куркумою – 1 ст. л.;
• Сіль за смаком;
• Олія рафінована соняшникова – 60 мл.
Покроковий рецепт копчення салаки в домашній коптильні з фото
Розморозимо (при необхідності) і вимиємо заплановану для копчення кількість салаки, доповнивши її спеціями(сумішшю перців, приправою із зерен коріандру і куркуми, сіллю повареною або морською), соняшниковою/оливковою рафінованою олією.
Салаку очистимо від голів, плавників, нутрощів. Вимиємо і обсушимо підготовлені риб’ячі тушки.
Розтовчемо в маленькій керамічній ступці суміш зеленого, рожевого, білого і чорного перців, ретельно перетираючи всі горошини товкачем, домагаючись однорідності подрібнення.
В розтерту суміш перців додаємо композицію з зерняток засушеного коріандру і яскравого порошку куркуми.
В розтерті прянощі додаємо бажану кількість солі.
Заливаємо підготовлену пряну суміш відповідним для копчення салаки рафінованою рослинною соняшниковою/оливковою олією.
Заливаємо випотрошені, вимиті, обсушені тушки салаки підготовленим маринадом з рафінованої олії, солі, суміші перців, коріандру і куркуми. Накриваємо плівкою і маринуємо хоча б пару-трійку годин в прохолодному місці.
Для копчення салаки на багатті ми використовуємо найпростішу домашню коптильню, що складається з двадцятилітрового товстостінного чавунця з литого білого чавуну, дно якого заповнене підготовленою тріскою з вільхи/дуба/вишні (або їх суміші) на вибір, тарілки-жировловлювача, встановленій на нижній решітці над тріскою (надзвичайно важливо зробити жировловлювач таким чином, щоб не допустити ніякого попадання жиру на розігріту тріску, недотримання цього пункту автоматично призведе до погіршення смаку копченості, аж до неможливості вживання кінцевого продукту копчення в їжу!), основної решітки для укладання продуктів, призначених для копчення.
Така домашня коптильня встановлюється на важку товсту плиту зі спецотвором, регульованим додатковими вставками під розміри конкретного стандартного чавунця. Плита встановлюється на опори з цегли, якими оточується місце вогнища. З одного боку також встановлено високу металеву трубу, яка виконує роль димоходу для відведення надлишкових продуктів горіння, що дозволяє займатися копченням в більш комфортних умовах, без задимлень. Біля вогнища повинен бути розташований невеликий склад дров, гілок, які стануть в нагоді для підтримки вогню в процесі копчення продуктів, наприклад, риби з сімейства оселедцевих, салаки.
Укладаємо замариновану в пряній солоній олії салаку рівномірно по всій поверхні решітки для копчення.
Накриваємо чавунець з салакою, розкладеній на решітці для копчення, щільною кришкою і стежимо протягом півгодини за підтриманням вогню.
Тридцять хвилин пролетіли. Наша копчена салака, задимлена ароматами натурального дуба і вишні, вабить блиском своєї золотої поверхні.
Дамо їй трохи охолонути на решітці, знявши казанок з вогню.
Викладаємо салаку на блюдо, даємо їй час, щоб остаточно охолонути.
Подаємо копчену салаку з подгарніровки з листя, квітів їстівної хризантеми (за смаком нагадує ніжну рукколу), але можна використовувати будь-яку зелень. Приємних гастрономічних вражень!

Prep Time: 40 minutes
Cook Time: 1 hour, 10 minutes
- Салака - 1 кг
- Суміш перців - 1 ст. л.
- Суміш коріандру з куркумою - 1 ст. л.
- Сіль за смаком
- Олія - 60 мл
1. Салаку почистити і вимити. 2. Змішати всі спеції, додати олію. 3. Маринувати рибу в спеціях кілька годин. 4. Коптити салаку 30 хвилин.