Копчення коропа в домашніх умовах

Коптильни с гидрозатвором

kopchenie-karpa-v-domashnih-usloviyahРічкову рибу не так часто можна просто купити в копченому вигляді, тому, наприклад, копчення коропа в домашніх умовах може стати єдиною можливістю, щоб спробувати самому і пригостити близьких цією смачною, ніжною рибкою.

Складові:

• Карпи середнього розміру (приблизно, по 500-600 г) – 4 шт.;
• Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
• Шнітт-цибуля – 1 пучок;
• Часник молодий – 1 головка;
• Сушена зелень майорану – 1 ч. л.;
• Суміш перців – 1 ч. л.;
• Насіння коріандру – 1 ч. л.;
• Сіль – 1 ст. л.;
• Олія рафінована (соняшникова/оливкова) – за смаком.

Покрокове копчення коропа в домашній коптильні з фото

Щоб спокійно коптити коропа в домашніх умовах, при швидкому і не дуже насиченому маринуванні, слід розглядати максимальну впевненість в її «чистому» походження, абсолютній свіжості (короп має бути улову того ж дня і просто встигнути заснути перед обробленням для маринування та подальшого копчення). Додавання спецій до річкових або озерних коропів – обов’язкова технологічна умова, що дозволяє домогтися збалансованого апетитного запаху в кінцевому продукті копчення.

Підготуємо всі продукти для маринування/копчення коропів в домашніх умовах – обпатраних коропів без луски, фіолетову ріпчасту цибулю, головку молодого часнику, трохи дрібної засушеної зелені майорану, пучок тоненької і ніжної шніт-цибулі, суміш чорного, зеленого, білого і рожевого перців, висушені насіння коріандру, сіль, рафінована олія рослинна, за смаком (соняшникова/оливкова/соєва).

інгредієнти для приготування копченого коропа

Насіння коріандру ретельно потовчем товкачем разом з горошинами перцю-асорті, помістивши їх в керамічну ступку.

Насіння коріандру потовчем

З’єднаємо отриману пряну перечно-коріандрову суміш з кам’яною сіллю.

додамо сіль

Тепер приступимо безпосередньо до маринаду, всипати пряну суміш в відміряну кількість рафінованої олії, змішавши їх до повної емульгації ароматного масла для коропів.

kopchenie-karpa-v-domashnih-usloviyah4

Нашинкуємо кухарським ножем зубчики очищеного від лушпиння молоденького соковитого часнику.

подрібнюємо часник

Фіолетові цибулини наріжемо досить товстими пір’ями (часточками/сегментами).

ріжемо цибулю

Відріжемо карпячі голови. Ми їх не будемо використовувати для копчення коропа в домашніх умовах, а відкладемо для наваристою юшки, відправивши на зберігання в морозилку.

Відріжемо голови карпа

Позбудемося також від усіх плавників і тонкої хвостовій частині. Робимо це з обережністю, тому як у свіжих коропів досить потужне кріплення плавників, і рука з гострим ножем може легко зісковзнути під час обробки риби, що загрожує неприємними травмами у вигляді глибоких порізів пальців.

Позбудемося плавників і тонкої хвостової частини

Вимиємо підготовлені для копчення в домашніх умовах тушки коропів.

kopchenie-karpa-v-domashnih-usloviyah9

Обсушуємо рибу перед маринуванням.

kopchenie-karpa-v-domashnih-usloviyah10

Обмазуємо пряним маслом тушки коропів з усіх боків – і всередині, і зовні.

маринування коропа перед копченням

Всередину кожного коропа помістимо по щіпці майорану.

kopchenie-karpa-v-domashnih-usloviyah12

Залишимо підготовлених коропів маринуватися на кілька годин в холоді.

маринування коропа

Розділимо на чотири частини нарізану цибулю, часник. Розмістимо їх усередині кожної замаринованої тушки коропа.

kopchenie-karpa-v-domashnih-usloviyah14

Додамо пучки шніт-цибулі всередину наших коропів.

Додамо шніт-цибулю всередину коропів

Укладаємо рибу в домашню коптильню, зроблену з двадцятилітрового чавунця зі свіжою вишнево-дубовою тирсою на дні, двох решіток, тарілки-жировловлювача, кришки, встановлену над багаттям на металевій товстій пластині з отвором.

коптильня з чавунця

Накриваємо чавунець кришкою.

чавунець-коптильня

Через годину копчення коропа в домашніх умовах може бути завершено. Відкриємо кришку. Ось вони наші золотисті, з ароматом димку, пряні копчені коропи! Знімемо їх з решітки.

короп в домашній коптильні

Копчених коропів можна охолодити, при бажанні – обробити на філе.

копчений короп

Подгарніруємо рибу листям салату і хризантеми, її квітами. Приємних гастрономічних вражень!

Копчення коропа в домашніх умовах

Копчення коропа в домашніх умовах
Копчення коропа в домашніх умовах
Річкову рибу не так часто можна просто купити в копченому вигляді, тому, наприклад, копчення коропа в домашніх умовах може стати єдиною можливістю, щоб спробувати самому і пригостити близьких цією смачною, ніжною рибкою

Prep Time: 40 minutes

Cook Time: 1 hour, 0 minutes

Yield: 4 порції

Ingredients:
  • Карп - 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Шнітт-цибуля - 1 пучок.
  • Часник молодий - 1 головка.
  • Зелень майорану - 1 ч. л.
  • Суміш перців - 1 ч. л.
  • Насіння коріандру - 1 ч. л.
  • Сіль - 1 ст. л.
  • Олія рафінована - за смаком.
Instructions:
Карпа почистити і маринувати в спеціях кілька годин. Після цього коптити 1 годину в домашній коптильні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *