Для того, щоб знайти підходящу для копчення камбалу, довелося їхати навіть на рибний ринок. Немає в магазинах хорошої чистої камбали, а якщо і є, то рибка занадто малого розміру. Ми ж шукали свіжу камбалу величиною трохи більше чоловічий широкої долоні.
Всього в коптильні можна разом розмістити шість таких рибок, виходячи їх цього ми і купили камбалу. Камбала гарячого копчення робиться на один раз, щоб на завтра риби не залишалося. Чомусь вчорашня рибка завжди має гірчинку, навіть якщо для копчення використовували тільки бук і яблуню.
Інгредієнти для приготування камбали гарячого копчення
• Камбала (морожена) – 6 штук середнього розміру;
• Сіль за смаком;
• Перець (мелений чорний) за смаком.
Підготовка камбали
Камбалі даємо полежати на повітрі, щоб вона сама розморозилася.
Відрізаємо куточком голову камбали і зрізаємо плавники і хвіст – для цього можна використовувати ножиці для риби. Потрошимо рибку, виймаємо нутрощі, миєму рибку ретельно.
Злегка обдаємо темну сторону камбали гарячою водою, після чого повністю знімаємо шкірку з лускою.
Складаємо чисту рибу в миску, солимо за смаком, даємо просолитися близько години.
Копчення камбали
Для копчення камбали краще використовувати тріску бука і яблуні, причому перед тим, як поставити решітку з рибою, тріску треба намочити. Камбала при гарячому копченні втрачає багато вологи, тому тріска повинна бути мокрою.
Струшуємо крупинки солі з камбали, розкладаємо рибу на решітці і даємо їй добре обсохнути на вітрі.
Після того, як рибка висохла, перчимо до смаку з обох сторін.
Багаття вже готове, коптильня стоїть на вогні.
Викладаємо на дно коптильні мокру тріску, ставимо піддон для жиру, закриваємо на замочок порожню коптильню, щоб тріска трохи прогрілася і віддала гіркоту з парою.
Відкриваємо коптильню хвилин через 10, за цей час тріска прогріється. Випускаємо пар, ставимо на верхню поличку решітку з рибкою, яку розклали так, щоб тушки не торкалися одна одної.
Через 20 хвилин камбалу треба дістати з коптильні, перевернути і знову поставити в коптильню на п’ять хвилин.
Дістаємо готову рибку, даємо їй злегка охолонути на повітрі.
Камбала гарячого копчення готова.
Prep Time: 1 hour, 20 minutes
Cook Time: 1 hour, 45 minutes
- Камбала - 6 штук середнього розміру
- Сіль за смаком
- Перець (мелений чорний) за смаком
Потрошим камбалу, виймаєм нутрощі, миєм. Складаємо рибу в миску, солимо, даємо просолитися близько години. Коптим камбалу 25 хвилин.