Курячі стегенця приготувати в домашній коптильні не складе великих труднощів. За рахунок високої температури і аромату вільхово-яблучних гілочок курочка набуває яскравий коричневий колір і незвичайно насичений смак. Не можна сказати, що м’ясо буде м’яким, швидше, воно буде пружним і соковитим.
Інгредієнти для копчення курячих стегенець
• курячі стегенця – 10 штук;
• сіль за смаком;
• хмелі-сунелі, мелений перець, сухий коріандр – за смаком.
Підготовка стегенець
Не слід купувати курячі стегенця для копчення в звичайному магазині – хочете, щоб вийшло смачно, не полінуйтеся дійти до спеціалізованого магазину курячої продукції. Беріть стегенця однієї партії, ретельно огляньте їх – ламані кісточки і злегка обвітрена шкірка свідчать, що стегенця вже були хоча б раз розморожені!
Вдома стегенця ретельно промиваємо під проточною водою, прибираємо зрізи шкірки по краях. Даємо воді стекти, і укладаємо стегенця в глибоку миску для маринування. Суміш для маринування готуємо відразу, щоб натерти нею кожне стегно, перш, ніж укласти його в миску.
Ставимо миску з стегенцями в холодильник на п’ять годин. Щоб м’ясо добре промаринувалося, потрібен неважкий гніт. Дістаємо миску з холодильника, промиваємо кожне стегно, викладаємо на паперовий рушник або марлю, щоб обсушити на повітрі.
Коптильня
Наша домашня коптильня зроблена зі сталевого листа товщиною 2 мм. Робили ми її самі, тому розміри коптильні більше відповідають нашим уподобанням, ніж технічним параметрам. Довжина коптильні 45 см, висота і ширина по 22 см. На дні коптильні вкручені болти – на них ставиться піддон, в який збирається жир при копченні.
У коптильні дві полички для решіток, на які укладаються продукти. Вільхова стружка або тонкі гілочки (іноді це яблунева стружка) кладеться на дно коптильні, а піддон закриває стружку від капаючого жиру при роботі коптильні. Влітку коптильню зручно поставити на опори біля багаття (ми спеціально зробили їх на дачі), навесні коптильня встановлюється на мангал, в який кладуть сухі дрова.
У мангал кладемо сухі березові дрова, розпалюємо. Топимо мангал до появи перших вуглів, потім поверх нього ставимо коптильню з сумішшю вільхових і яблуневих гілочок і стружки.
Стружку і гілочки разрівнюєм по дну, поверх них на болти ставимо піддон.
На решітку викладаємо стегенця зрізом вниз, шкірка вгорі. До того, як поставити решітку в коптильню, трохи потримайте стегенця на повітрі, щоб шкірка висохла.
Решітку краще ставити на нижню поличку, оскільки на верхній полиці буде дуже жарко, і м’ясо підгорить.
Закриваємо кришку коптильні, і 40 хвилин займаємося своїми справами. Коптильня буде готувати смачні стегенця, а ми можемо насолоджуватися відпочинком.
Відкриваємо коптильню, дістаємо решітку з стегенцями та перевіряємо зубочисткою на готовність. Як правило, 40 хвилин цілком вистачає для копчення курячого стегенця.
Решітку ставимо на відкрите місце, даємо стегенцям «подихати» і «спітніти», після чого їх можна їсти.
Якщо ви вирішили принести копчені стегенця додому, то попередньо загорніть їх в пергаментний папір, лише потім кладіть в пакет. Холодні копчені курячі стегенця ще смачніші, чесне слово! Смачного!