Фарширована курка гарячого копчення

Коптильни с гидрозатвором

kuritsa-goryachego-kopcheniyaПодивіться, як легко і швидко готувати фаршировану гречкою курку гарячого копчення. Натуральне копчення і начинка з білими грибами. Запах груші і диму разом з привабливим зовнішнім виглядом.

Складові

Для приготування потрібні:
• тушка курки 1500 г,
• білі гриби сушені 50 г,
• крупа гречана 300 г,
• вода питна 600 г,
• набір спецій за смаком,
• сіль 8 г,
• цукор 3 г,
• фольга харчова.

kuritsa-goryachego-kopcheniya1

Крім цього, використовуємо для роботи коптильні:
• дрова березові або акації 0,3 кг,
• гілки від груші 0,3 кг,
• вода чиста 5 л.

Підготовка тушки

Готуємо начинку. Насипаємо гречку і кришимо гриби в чашу мультиварки.

kuritsa-goryachego-kopcheniya2

Заливаємо питною водою, додаємо 3 г солі і спеції. Набір приправ не повинен бути запашним, щоб не спотворити грибний запах і смак. Я використовую куркуму і червоний перець для гостроти.

Ставимо чашу в каструлю, вибираємо режим гречка, як показано на фото.

kuritsa-goryachego-kopcheniya3

Поки гречка готується, тушку перевіряємо і при необхідності видаляємо залишки пір’я на відкритому вогні. Змішуємо 5 г солі і 3 г цукру і натираємо зовні курочку. Розміщуємо тушку в кульок поки не приготується гречка. Програма готує розсипчасту кашу зазвичай за 30 – 35 хвилин.

У нас є ще 25 хвилин – пора розпалювати коптильню. Для розігріву беремо дрова з твердої породи дерева з нейтральним запахом. Фарбу, цвяхи і будь-яку гниль виключаємо. Якщо коптимо не на дубі, то його не використовуємо. Тонкий запах плодових дерев може бути нейтралізований димом його вугіль. Навіть для розігріву сосна, смерекові рослини не підходять. Смола псує смак і запах, додаючи гіркоту в продукти копчення.

Доводимо температуру в коптильні до 400 °С, це необхідно для видалення запахів від колишніх приготувань і профілактики. За 20 хвилин дрова перетворюються на вугілля, які підтримають температурний режим.

До приготування гречки є ще хвилин 15, можна випити кави. Мультиварка подає сигнал готовності. Начиняємо курку гречкою з грибами і зашиваємо, як показано на фото.

kuritsa-goryachego-kopcheniya4

Вкриваємо кінчики крил фольгою.

Коптильня

Зображений на фото агрегат я змайстрував сам 14 років тому.

kuritsa-goryachego-kopcheniya5

Використовував прогорілий титан – водяний котел на дровах. Товщина металу 5 мм дозволяє краще утримувати температуру, ніж в аналогічних конструкціях з магазину з тонкими стінками. Мангал і коптильня в такому виконанні готують смачні страви практично автономно, без постійного нагляду. Конструктивно передбачено додавання води для збільшення вологості в відсіку для копчення. Відмінно виходять м’ясо і риба гарячого копчення. Режим холодного копчення можливий, але вимагає додаткової уваги. Довга процедура приготування передбачає періодичну підкладку гілок і вуглів з урахуванням утримання температури не вище 60 °С в камері.

Копчення курки

Ознака прогрітої коптильні і готових вуглів – відсутність диму з труби. Засікаємо час. У відсік для копчення поміщаємо фаршировану курку на решітку або деко лапками догори. Мені більше подобається останній варіант, в деко відразу можна додати питної води і тоді сік з курки буде смачною підливою. Для гречки підлива буде вельми до речі. Наливаємо 3 літри води в камеру і закриваємо. Дивимося на дим із труби, він повинен бути білим, без темних відтінків.

kuritsa-goryachego-kopcheniya6

Прикриваємо піддувало так, щоб температура в камері була 130 – 150 °С. Через 30 хвилин кладемо гілки груші. Я використовую обрізані гілки з незначною корою. Тоді на тушці не буде зайвою кіптяви, вона – на любителя.

kuritsa-goryachego-kopcheniya7

Закриваємо трубу заслінкою, перевіряємо наявність води в коптильні. Стежимо за температурою, вона не повинна перевищувати 100 °С в коптильні і 80 °С в тушці. Через 60 хвилин дістаємо готову курочку.

kuritsa-goryachego-kopcheniya8

Я не знімаю фольгу, зручніше буде обробляти. Фарширована курка гарячого копчення готова, подаємо на стіл. Зовнішній вигляд і дивовижний запах з відтінком груші ранньою весною нікого не залишать байдужим. Гречка виходить трохи сухою. Ми не любимо розварену або жирну їжу. Подаємо ще підливу. Для неї використовуємо сік від курки і грибний солоний соус.
Смачного.

Резюме
Рецепт
Фаршированная курица горячего копчения
Дата
Рейтинг
no rating Based on 0 Review(s)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *