Що може бути краще сала гарячого копчення з молодою картопелькою, огірочком і чаркою горілки (або склянкою пива)? Такий собі релакс і антидепресант по нашому! Здається, що складно. І де ж ту коптильню взяти? Але спритність рук і мінімум витрат допоможуть вам отримати насолоду від справжньої смакоти.
Для приготування сала гарячого копчення нам знадобиться:
- Сало (можна з прошарками м’яса) – 1 кг;
- Цукор – 100 грам;
- Сіль – 3 ст.л. (з гіркою);
- Гірчиця суха (порошок) – 2 ст.л.;
- Приправа для сала – 1 пакетик;
- Часник (за смаком);
- Лавровий лист – пару штук;
- Вода – 1 л.
Воду потрібно закип’ятити і дати їй охолонути до 35-40 градусів. Потім туди додати цукор, сіль, лавровий лист, гірчицю. Багато хто ігнорує гірчицю і думає, що можна обійтися і без неї! Але! Гірчиця дуже добре розм’якшує сало гарячого копчення, дозволяє маринаду проникати в саму серединку. Так що я раджу обов’язково її використовувати!
Далі беремо сало, обмиваємо його холодною водою, просушують паперовим рушником і рясно натираємо приправою для сала. Часник (якщо є бажання) ріжимо на невеликі шматочки. На салі робимо невеликі надрізи і “фаршируємо” їх часником.
Після цього поміщаємо наше сало в раніше підготовлений маринад і притискаємо зверху “вантажем” (зазвичай простої тарілки вистачає). Тепер про сало можна забути на днів 6-7. Ставимо його в холодильник або підвал і нехай маринується.
У день “Х” дістаємо наш напівфабрикат з маринаду і підвішуємо його, щоб стекла зайва волога.
Коптильня у мене саморобна, зроблена з нержавіючої сталі (яка по непотрібності довго валялася в гаражі). Це просто коробка з кришкою і всередині невеликі виступи для того, щоб вставляти решітку. Все геніальне просто!
Ставимо наш агрегат на підніжки з цегли (якщо ви просунутий зварювальник, то можна звичайно придумати підставку). Всередину під решітку насипаємо тирсу з фруктових дерев. УВАГА!!! Тирса повинна бути оригінальною, а не ароматизована, тому що зіпсуєте сало гарячого копчення!
Під коптильнею розводимо невеликий вогонь.
Коли вогонь починає згасати, і з-під кришки починає йти дим з тирси поміщаємо наше сальце на решітку і не забуваємо накрити кришкою.
Коптитися сало має приблизно хвилин 20. За цей час не забувайте відкривати кришку і перевертати його.
Якщо ви вибрали сало з прошарками м’яса, то час природно потрібно збільшувати. Так само контролюйте ступінь копчення. Багато хто любить, щоб сало гарячого копчення злегка подкоптилось і мало золотисто-горіховий колір. Я ж зробив собі сильно прокопчене сало, воно добре просочилося прянощами, м’яке, але в той же час відмінно підійде під пиво або більш міцні напої. Вживати можна як в гарячому, так і холодному вигляді.
Можете навіть не сумніватися, всі сусіди збіжаться на цей божественний аромат! Так, що беріть сала відразу кілограма 2-3.
Prep Time: 40 minutes
Cook Time: 1 hour, 10 minutes
- Сало (можна з прошарками м'яса) - 1 кг
- Цукор - 100 грам
- Сіль - 3 ст.л. (з гіркою)
- Гірчиця суха (порошок) - 2 ст.л.
- Приправа для сала - 1 пакетик
- Часник (за смаком)
- Лавровий лист - пару штук
- Вода - 1л
Сало натерти приправою, нашпигувати часником і покласти в маринад. Маринувати 6-7 днів. Коптити сало в коптильні приблизно 20 хвилин.
Круто!!! Наверно вкусно я по крайней мере читал рецепт и облизывался.
Отличная статья! Много полезного для себя подчерпнула!
Да и вообще, prokoptim.com.ua – очень хороший сайт!
Спасибо Вам и хорошего всем настроения!
картинка для настроения
Спасибо и Вам, будем стараться, чтоб сделать сайт еще лучше!
Да, только у него в коптилке нет поддона и жир будет капать на опилки и гореть. Поэтому сало получится с горечью.
Я кусок фольги прямо на опилки кладу
При таком копчении слышен аромат специй? Ну, ну…