Сало гарячого копчення в домашніх умовах

salo-goryachego-kopcheniya-v-domashnih-usloviyahЩо може бути краще сала гарячого копчення з молодою картопелькою, огірочком і чаркою горілки (або склянкою пива)? Такий собі релакс і антидепресант по нашому! Здається, що складно. І де ж ту коптильню взяти? Але спритність рук і мінімум витрат допоможуть вам отримати насолоду від справжньої смакоти.

Для приготування сала гарячого копчення нам знадобиться:

  • Сало (можна з прошарками м’яса) – 1 кг;
  • Цукор – 100 грам;
  • Сіль – 3 ст.л. (з гіркою);
  • Гірчиця суха (порошок) – 2 ст.л.;
  • Приправа для сала – 1 пакетик;
  • Часник (за смаком);
  • Лавровий лист – пару штук;
  • Вода – 1 л.

Воду потрібно закип’ятити і дати їй охолонути до 35-40 градусів. Потім туди додати цукор, сіль, лавровий лист, гірчицю. Багато хто ігнорує гірчицю і думає, що можна обійтися і без неї! Але! Гірчиця дуже добре розм’якшує сало гарячого копчення, дозволяє маринаду проникати в саму серединку. Так що я раджу обов’язково її використовувати!

Далі беремо сало, обмиваємо його холодною водою, просушують паперовим рушником і рясно натираємо приправою для сала. Часник (якщо є бажання) ріжимо на невеликі шматочки. На салі робимо невеликі надрізи і “фаршируємо” їх часником.

Після цього поміщаємо наше сало в раніше підготовлений маринад і притискаємо зверху “вантажем” (зазвичай простої тарілки вистачає). Тепер про сало можна забути на днів 6-7. Ставимо його в холодильник або підвал і нехай маринується.

сало в маринаді

У день “Х” дістаємо наш напівфабрикат з маринаду і підвішуємо його, щоб стекла зайва волога.

замариноване сало

сало просушується

Коптильня у мене саморобна, зроблена з нержавіючої сталі (яка по непотрібності довго валялася в гаражі). Це просто коробка з кришкою і всередині невеликі виступи для того, щоб вставляти решітку. Все геніальне просто!

коптильня зроблена своїми руками

Ставимо наш агрегат на підніжки з цегли (якщо ви просунутий зварювальник, то можна звичайно придумати підставку). Всередину під решітку насипаємо тирсу з фруктових дерев. УВАГА!!! Тирса повинна бути оригінальною, а не ароматизована, тому що зіпсуєте сало гарячого копчення!

засипаємо тріску в коптильню

сало в домашній коптильні

Під коптильнею розводимо невеликий вогонь.

саморобна коптильня

Коли вогонь починає згасати, і з-під кришки починає йти дим з тирси поміщаємо наше сальце на решітку і не забуваємо накрити кришкою.

коптильня гарячого копчення

Коптитися сало має приблизно хвилин 20. За цей час не забувайте відкривати кришку і перевертати його.

сало в коптильні

Якщо ви вибрали сало з прошарками м’яса, то час природно потрібно збільшувати. Так само контролюйте ступінь копчення. Багато хто любить, щоб сало гарячого копчення злегка подкоптилось і мало золотисто-горіховий колір. Я ж зробив собі сильно прокопчене сало, воно добре просочилося прянощами, м’яке, але в той же час відмінно підійде під пиво або більш міцні напої. Вживати можна як в гарячому, так і холодному вигляді.

Сало гарячого копчення

Можете навіть не сумніватися, всі сусіди збіжаться на цей божественний аромат! Так, що беріть сала відразу кілограма 2-3.

Сало гарячого копчення в домашніх умовах

Сало гарячого копчення в домашніх умовах
Сало гарячого копчення в домашніх умовах
Що може бути краще сала гарячого копчення з молодою картопелькою, огірочком і чаркою горілки (або склянкою пива)

Prep Time: 40 minutes

Cook Time: 1 hour, 10 minutes

Ingredients:
  • Сало (можна з прошарками м'яса) - 1 кг
  • Цукор - 100 грам
  • Сіль - 3 ст.л. (з гіркою)
  • Гірчиця суха (порошок) - 2 ст.л.
  • Приправа для сала - 1 пакетик
  • Часник (за смаком)
  • Лавровий лист - пару штук
  • Вода - 1л
Instructions:
Сало натерти приправою, нашпигувати часником і покласти в маринад. Маринувати 6-7 днів. Коптити сало в коптильні приблизно 20 хвилин.

Сало гарячого копчення в домашніх умовах: 6 комментариев

  1. Круто!!! Наверно вкусно я по крайней мере читал рецепт и облизывался.

  2. Отличная статья! Много полезного для себя подчерпнула!
    Да и вообще, prokoptim.com.ua – очень хороший сайт!
    Спасибо Вам и хорошего всем настроения!
    картинка для настроения

    1. Спасибо и Вам, будем стараться, чтоб сделать сайт еще лучше!

  3. Да, только у него в коптилке нет поддона и жир будет капать на опилки и гореть. Поэтому сало получится с горечью.

    1. Я кусок фольги прямо на опилки кладу

  4. При таком копчении слышен аромат специй? Ну, ну…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.