Копчення рульки в домашній коптильні

Коптильни с гидрозатвором

kopchenie-rulkiВибирати рульку для копчення слід уважно, оскільки немолоде м’ясо грубіше, коптиться довше, не таке соковите, як хотілося б. Щоб м’ясо рульки стало більш «доступним» для солі і часнику, її треба добре вимити, замочити у воді на 2-3 години, а потім почистити металевою щіткою, яка максимально порушує цілісність шкіри. При будь-якому способі копчення рульки, її треба попередньо засолити і проварити. Наш перший досвід приготування рульки в домашній невеликий коптильні виявився дуже успішним, тому я постараюся дуже докладно описати, що і як ми робили.

Ми робили коптильню оптимальних розмірів, щоб можна було в ній коптити, як рибу, так і сало або м’ясо на підвісах або гачках. З сталевого листа товщиною 2 мм. зварений ящик з внутрішніми упорами для решіток (розміри коптильні 45 х 22 см). У днище ящика вкручені болти, на які ставиться піддон. Між піддоном і днищем близько 7-8 см, саме сюди закладають тріску. Для копчення рульки знадобилася особлива решітка, якої у нас не було, довелося робити нову. Оскільки рулька готуватися буде на гарячому пару, то коптильню ми поставили на жарке багаття в ямі.

Інгредієнти для копчення рульки:
– рулька – 4 штуки;
– сіль за смаком;
– часник пекучий – 4 головки.

Підготовка рульки

Рульку ретельно промити в холодній проточній воді, викласти на стіл обсушитись. Обробити металевою щіткою, знову промити.

Рульку потрібно ретельно промити

Підготувати розчин для засолювання рульки: 3 літри води + 1 стакан солі дрібної.

готуємо розчин для засолювання рульки

У глибоку каструлю поставити «напопа» рульки, залити розчином, закрити кришкою і поставити в холодне місце на 12 годин.

рульки заливаємо розчином для засолювання

Підготувати коптильню: зробити решітку так, щоб на неї можна було повісити 4 рульки середнього розміру. У неглибокій ямі розпалити вогонь, щоб жару було багато, але коптильню на нього поки не ставити, потрібні хороші вуглі.

домашня коптильня

Обв’язуємо шпагатом кожну рульку (краще робити кілька оборотів шпагату, щоб важка рулька не впала під час копчення), нашпиговувати рульку часником – його поміщаємо в вузькі розрізи як можна глибше в м’якоть.

Обв'язуємо шпагатом кожну рульку

Ставимо коптильню на розігріте в ямі багаття, де вже є вуглі. Прив’язуємо рульки до решітки і ставимо решітку в коптильню.

Ставимо коптильню на розігріте багаття

 

Для копчення рульки тріски вільхи треба багато, тому готуємо відразу достатню кількість.

тріска своїми руками

Тріску змочуємо водою, кладемо на дно коптильні.

Тріску кладемо на дно коптильні

Коптильню закриваємо на годину, періодично відкриваємо заслінку труби, щоб випустити дим. Як тільки шкіра рульки придбає золотистий колір, дістаємо решітку.

коптимо рульку до золотистого кольору

Прибираємо рульку від коптильні, але не кладемо решітку, а кріпимо її так, щоб жир з рульок стікав вниз. Змащуємо шкіру медом.

дістаємо рульки з коптильні

На деко в коптильню ставимо ємність з водою, вогнище робимо спекотніше, домагаючись, щоб вода постійно кипіла.

ставимо ємність з водою

Зрізаємо рульки з нової решітки, укладаємо їх на звичайні решітки. Закриваємо коптильню. Воду треба буде час від часу додавати, а коптитися рульки будуть не менше 2-х годин.

коптитися рульки будуть не менше 2-х годин

Заслінку труби треба відкривати кожні півгодини, щоб дим виходив, і рулька не набула кислуватий присмак.

саморобна коптильня

Дістаємо рульки.

рульки в коптильні

Перевіряємо їх готовність термометром (температура в самій м’ясистій частині рульки повинна бути від 70 до 72 градусів – це значить, що м’ясо готове).

Перевіряємо готовність рульки термометром

Нарізаємо рульку гарячою.

Копчення рульки

Смачного! Сподіваюся, що і у вас рулька вийшла такою ж смачною!

 

Копчення рульки в домашній коптильні
Копчення рульки в домашній коптильні
Вибирати рульку для копчення слід уважно, оскільки немолоде м'ясо грубіше, коптиться довше, не таке соковите, як хотілося б.

Prep Time: 1 hour, 0 minutes

Cook Time: 3 hours, 0 minutes

Ingredients:
  • рулька - 4 штуки
  • сіль – за смаком
  • часник – 4 головки
Instructions:
Рульки попередньо засолити і проварити. Коптити не менше 2-х годин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *